„JEMY ZDROWO I KOLOROWO”
Prawidłowe żywienie jest bardzo ważnym czynnikiem, który wpływa na zdrowy rozwój małego dziecka. Dieta osób w wieku przedszkolnym powinna zawierać produkty niezbędne do rozwoju, dostarczające młodemu organizmowi odpowiednie składniki odżywcze. Warto uświadomić sobie fakt, że właściwe odżywianie z uwzględnieniem wszystkich składników odżywczych zapewnia naszemu dziecku prawidłowy rozwój fizyczny, psychiczny i emocjonalny. Należy zatem doskonalić dobre przyzwyczajenia i nawyki żywnościowe oraz korygować te, które nie sprzyjają zdrowiu. Warto angażować i „zapraszać” dzieci do przygotowywania zdrowych posiłków. Pamiętajmy, że dziecko w wieku przedszkolnym wykazuje inicjatywę i chęć kształtowania nawyków żywieniowych.
W trosce o dobro i zdrowie dziecka, w każdą środę w naszym przedszkolu panie kucharki przygotowują dla przedszkolaków tzw „szwedzki stół”. Dzieci z poszczególnych grup mogą poczuć się jak osoby dorosłe. A to wszystko za sprawą niezwykłych, kolorowych śniadań. Z dostępnych zdrowych produktów i warzyw, wśród których nie brakuje: ciemnego pieczywa, serów, wędlin, szczypiorku, papryki, pomidorków, ogórków, sałaty, samodzielnie posianej rzeżuchy przedszkolaki przygotowują swoje kanapki. Pomysł ten bardzo spodobał się naszym wychowankom, którzy oprócz dobrej zabawy, uczą się posługiwać sztućcami i łączyć składniki według własnego pomysłu. Komponując swoje własne kanapki dzieci uczą się samodzielności i nabywają umiejętności dokonywania wyboru. Okazuje się, że kanapki przygotowane samodzielnie smakują o wiele lepiej niż gotowe, a wybrane przez dzieci produkty znikają z talerzy w zaczarowany sposób. Taka forma śniadania spotyka się z dużą aprobatą dzieci.
„Szwedzki stół” – to innowacja w zakresie żywienia, która pojawiła się w naszym przedszkolu. Ma ona na celu zachęcenie dziecka do spożywania różnorodnych warzyw oraz innych zdrowych produktów i potraw, między innymi: pasztetu z ciecierzycy, soczewicy, czy zielonego groszku.
Cieszy fakt, że dzieci wiedzą, że warzywa powinny być częstym
gościem na talerzu przedszkolaka i chętnie próbują nowości kulinarnych.